Kledingbank de Kempen - Ontstaan
Share
Zoals beloofd deel ik hierbij nog mijn eerste artikel dat ik schreef over Kledingbank de Kempen. Toen waren ze nog maar net begonnen in hun garage in Reusel. Hier ken ik de eigenaars dan ook van en ik ben elke keer weer ontroerd door hun verhaal. Ze konden kiezen om iets op te zetten waar ze wat extra geld aan konden verdienen om zichzelf te helpen, maar in plaats daarvan kozen ze ervoor om zich in te zetten voor iets waar ze geen cent aan verdienen en heel veel anderen mee helpen. Daarom is dit een van mijn favoriete goede doelen. Toen heette het nog Kledingbank de Pardax, de naam is veranderd omdat ze zijn gaan samenwerken met andere partijen. Hieronder lees je hun verhaal en misschien begrijp je dan waarom ik dit zo'n mooi verhaal vind:
Kledingbank de Pardax
Wat doe je als je tegenslag na tegenslag te verduren krijgt terwijl je zo hard je best doet om dingen te bereiken? Tabitha en Ingmar kiezen ervoor om hun schouders eronder te zetten ondanks alles. Zij denken alleen maar ‘Wat kan ik doen om het beter te maken en hoe ga ik hier doorheen komen?’ in plaats van ‘waarom overkomt mij dit ook nog?’. Met 4 kinderen, een hoop tegenslagen en ziekte weten zij zich te redden en daarbovenop kiezen ze ervoor om zich in te zetten voor anderen zonder dat het hun wat extra’s oplevert. Ook al kunnen ze dat wel goed gebruiken. “Voor ons is het een klein gebaar, maar voor hun een groot geschenk.”, zo vinden Tabitha en Ingmar.
Achtergrond
Zelf weten Tabitha en Ingmar maar al te goed wat het betekent als je financieel in de problemen komt. “We hebben ook wel echt veel meegemaakt.”, vertelt Tabitha. Ondanks alle tegenslagen, weten ze toch telkens een oplossing te vinden om erbovenop te komen. Zelf lijdt Tabitha nog aan een nierziekte en Ingmar heeft rugklachten. Dit levert natuurlijk de nodige kosten en uitdagingen op, maar die gaan ze niet uit de weg en ze vinden een manier om erbovenop te komen. Uiteindelijk zijn Ingmar en Tabitha verhuisd naar Reusel en hebben ze het huis gekocht dat bekend is van het Aardbeienvrouwtje. Alleen dat huis was erg oud en toe aan een verbouwing. Geen probleem, want ze hadden al een goede aannemer gevonden van een andere klus. Wat zij niet wisten was dat de aannemer dit keer steken liet vallen in de vorm van slechte kwaliteit, verkeerd meten en uiteindelijk het huis niet afmaken. Een gevolg was dat ze in de financiële problemen raakten en een nieuw plan moesten maken om daaruit te komen. Het betekent niet alleen dat je een stap terug moet doen in je basisbehoeften zoals eten en drinken, maar ook moet je kijken waar je kan besparen en elke euro telt.
Tabitha vertelt dat ze ervan was geschrokken dat er toch zo veel mensen naar de voedselbank moeten gaan. In hun plan hebben ze alles herzien zoals voedsel, maar ook besparingen op kleding. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar er zijn zo veel mensen die het zwaar hebben. Die man of vrouw die naast je in de rij staat bij de kassa van de supermarkt zou zo maar ook naar de voedselbank kunnen gaan en nee moeten verkopen aan hun kinderen als die eigenlijk een nieuwe winterjas nodig hebben. De opties zijn beperkt en de enige kledingbanken in de buurt zijn te vinden in Eindhoven en Tilburg, wat toch voor heel wat mensen moeilijk bereikbaar is. Makkelijk is het niet. “Maar we mogen niet klagen, want we zijn heel gelukkig ondanks alle problemen.”, concludeert Ingmar.
Meer dan een kledingbank
Veel mensen die in de financiële problemen komen, merken ook dat hun sociale kring kleiner wordt. Mensen waarvan je dacht dat je erop kon bouwen, laten je vallen en uiteindelijk blijft er een selectief groepje mensen over waar je echt op kan rekenen. Ook dat aspect willen Tabitha en Ingmar aanpakken door er een beleving en een moment van sociaal contact van te maken dat voor iedereen toegankelijk is. Je kunt er terecht voor kledingdonaties, kleding ruilen of kleding ophalen, maar ook voor een kopje koffie en een gezellig gesprek. Ze willen de circulatie behouden, wat meteen ook duurzamer is. Ze hebben al veel donaties gekregen en zijn nu vooral nog bezig met het sorteren en selecteren van kleding die nog goed is, of na reparatie nog goed is om te dragen. Ook zijn ze hard aan het werk om een pand te mogen gebruiken en daarna moet het nog gebruiksklaar worden gemaakt om als winkelpand te dienen. Wat ze nog nodig hebben zijn sponsoren en natuurlijk kledingdonaties. Je kunt meer lezen over hun organisatie op de facebook pagina van ‘Kledingbank de Pardax’ en binnenkort ook op hun website!