Kledingbank de Kempen - Vervolg verhaal

Uiteraard vraag je je af hoe het van Kledingbank de Pardax naar Kledingbank de Kempen is gegaan. Hiervoor duiken we in mijn vervolg artikel dat ik vorig jaar heb geschreven over de kledingbank. Tabitha en Ingmar hebben niet stil gestaan en daarom kon ik na een tijd een vervolg artikel schrijven in de Uitstraling over het stel en hun prachtige initatief. Ook dit verhaal wil ik met jullie delen. Dus dat kun je hieronder lezen:

Kledingbank de Pardax wordt Kledingbank de Kempen

Na veel en hard werk, hebben Tabitha en Ingmar het voor elkaar. De kledingbank gaat van start. Nou is er toch het een en ander veranderd in het laatste half jaar.

Kledingbank de Pardax

Het initiatief was ontstaan vanuit eigen ervaringen met financiële problemen. Een bonus is dat het zorgt voor een tweede leven van veel kleding en dat is weer duurzamer. Tabitha en Ingmar weten maar al te goed wat het betekent als je financieel in de problemen komt. Ondanks alle tegenslagen, weten ze toch telkens een oplossing te vinden en krijgen ze het zelfs voor elkaar om een heuse kledingbank op te zetten! Je kon er terecht voor kledingdonaties, kleding ruilen of kleding ophalen, maar ook voor een kopje koffie en een gezellig gesprek. Zo brachten Tabitha en Ingmar ook dat stukje sociale contacten terug met de kledingbank, want ook dat is belangrijk volgens hen. “Voor ons is het een klein gebaar, maar voor hen een groot geschenk.”, zo vinden Tabitha en Ingmar.

Wie de kledingbank volgt op facebook of de website al heeft gevonden, weet inmiddels dat er een hoop dingen zijn veranderd. De kledingbank krijgt namelijk een update en daarmee ook een nieuwe naam, namelijk ‘Kledingbank de Kempen’. Dat is niet alles, want het initiatief werd ook gewaardeerd door de gemeenten in de Kempen en zo kregen ze een subsidie van de gemeente om op te starten. Na 12 maanden is het de bedoeling dat ze zelfstandig kunnen draaien met behulp van vrijwilligers, donaties, schenkingen en sponsors. Bovendien hebben ze een pand gevonden dat ze kunnen gebruiken en dat pand staat in Bladel. Om die reden vonden Tabitha en Ingmar het meer dan logisch dat ze ook een beter passende naam gaven aan hun kledingbank, vandaar de naamsverandering.

Update

Sinds Tabitha en Ingmar zijn begonnen is er een hoop veranderd, ten goede vooral en daar zijn ze trots op. “We zijn al zo ver gekomen en dat is echt heel mooi!” Nu werken ze met wel 4 verschillende gemeentes samen om dit project op poten te zetten, namelijk Reusel- de Mierden, Bladel, Eersel en Bergeijk. Nu is werken ze ook met een abonnement systeem, voor een heel gezin kost het 75 euro per jaar. Hiervoor mag je 1 keer per maand 25 kledingstukken ruilen. Natuurlijk mag je ook meer kleding geven, maar dat wordt dan een donatie.

                Nu hebben ze ook wat hulp van een aantal vrijwilligers. Hiervoor hebben Tabitha en Ingmar contact met vluchtelingenwerk. “Zo zijn er een aantal dames die graag een bijdrage willen leveren en daarmee als vrijwilliger in de winkel willen werken.” Hier krijgen ze dan ook hulp bij vanuit de organisatie ‘Vluchtelingenwerk’ voor bijvoorbeeld de taalbarriere en begeleiding van de vrijwilligers zodat zij het werk goed kunnen doen. Ook willen ze met de winkel nog steeds open staan voor iedereen en alle vragen. “Mensen die ook in een sociaal isolement zitten mogen ook binnenkomen voor een gezellig gesprek en een kopje koffie.” Daarvoor hebben ze contact gehad met de gemeente, om te kijken in hoeverre ze mensen kunnen helpen die met een hulpvraag komen omdat ze niet weten waar ze heen moeten. Ze mogen dus ook bemiddelen voor die mensen die het lastig vinden hulp te vragen. “We weten hoe moeilijk het is als je gevochten hebt om iets op te bouwen en dan door omstandigheden alles kwijt te raken. We weten ook hoe moeilijk het is om aan de bel te trekken.” Zo is iedereen winkel in Kledingbank de Kempen!

Hun missie blijft hetzelfde, maar wordt nu gewoon groter getrokken in de Kempen. De kledingbank blijft een ontmoetingsplek waar mensen die het zwaar hebben terecht kunnen voor kleding, een goed gesprek, hulpvragen en dient ook als een soort ontmoetingsplek. Het is echt een plek voor en door mensen. Het is voor mensen die hulp nodig hebben kunnen we helpen en mensen die zich toch nuttig willen maken voor de maatschappij en graag als vrijwilliger willen helpen. “Wij hebben helemaal geen doel om winst te maken. Wij willen gewoon mensen helpen vanuit ons warme hart.”

Toekomstvisie

Het pand wordt 25 oktober officieel geopend waarbij 3 verschillende wethouders van de verschillende gemeenten een lintje komen doorknippen. Het doel is uiteindelijk om alles zonder hulp van de gemeenten draaiende te krijgen. Om deze kledingbank uiteindelijk zelfstandig te laten draaien hebben ze nog wat hulp nodig. Je kan kleding doneren, maar ook handtassen, schoenen, jassen en zelfs accessoires zoals sieraden. Je kan het doneren in de winkel en als je liever geld doneert, kan dat natuurlijk ook. Ook geld is hartelijk welkom aangezien ze dat nodig hebben voor onder andere de huur van het pand. Door te doneren draag je ook bij aan kleding opkopen van grote winkels, vaste lasten en verzekeringen van het pand. Ook kunnen ze dan eventueel kleinigheidjes kopen voor de vrijwilligers die het allemaal mogelijk maken.

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.